Rågsiktsbröd!

Jag bakade rågsiktsbröd igår och jag kan verkligen rekommendera dem!
 

2 st

½ pkt jäst (25 g)

4 dl mjölk, ljummen

1 ½ tsk salt

2 msk ljus sirap

1 ½ dl havregryn

25 g smör, rumsvarmt

6–7 dl rågsikt

½ msk brödkrydda

GÖR SÅ HÄR

1. Lös upp jästen i mjölken i en bunke.

2. Tillsätt salt, sirap, brödkrydda och havregryn. Låt blandningen stå i några minuter.

3. Tillsätt smör och rågsikten, lite i taget. Knåda degen kraftigt så att smöret fördelas jämnt i degen så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Kör gärna degen i en hushållsmaskin i några minuter.

4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Om du vill snabbjäsa degen kan du täcka bunken med plastfolie. Då går jäsningen lite snabbare eftersom fukt och värme bevaras bättre i bunken. När degen jäst till dubbel storlek är den klar.

5. Dela degen i två delar. Rulla dem till bollar och tryck ut dem till rundlar, ca 20 cm i diameter på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i mitten med ett snapsglas. Nagga ytan med en gaffel för att undvika luftbubblor plus att det ger ett snyggt mönster.

6. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.

7. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: